19 Aralık 2012 Çarşamba

Yaşyanyanlardan Dinleyin - 11-

mrh.Arkadaşlar Yazdıklarınızın hepsini okudum bu hastalığı yaşamış biri olarak.Ben yaklaşık 4 yıl önce tam 6 saat gecikerek(ne olduğunu bilmediğim bir şey çükü)sabah 6.00 da hasneye gittim önce, iki büklüm vaziyette. pratisyen filme baktı bir şey farkedemedi bir travma falan dedi sonra Uzm. Doktoru çağırdılar filme baktı ve sağ üst köşede spontan primer pnomotoraks teşhisi koydu ve istirahat verdi günde 3 serum ve ağrı kesicilerle takviye ilk gün felaketti ikinci gün %10-20 oranında iyileşme gözleni ve devam edildi tedaviye.tüp veya iğne girişi yapılmadı ama ilerlerse yapılacağını söyledi.Her gün daha iyiye giderek hastalıkta bir azalma oldu ve 4 gün sonra taburcu oldum.Akciğerin kendini yenilediğini söyledi ve tekrarlama riski sizlerinde belirttiği gibi %20 civarı dedi.bir yıl sonra korkulan oldu ve daha şiddetli bir şekilde tekrarladı(ilkide çok şiddetliydi ama yavaş yavaş başlamıştı bu seferki direkt oldu hafif terle beraber)sonra tekrar acil doktor bu seferde istirahat dedi ama yırtığın daha açık olduğunu belirterek. yani hazırlıklı ol herşeye. anladım ve yattım yine 4 gün yine düzeldi.tekrarlama olasılığı 2 kat arttı dedi.1 yıl sonra tekrar oldu.Doktorun elinde artık benim 3 yılki raporlarım mevcuttu bu değerlendirmesinde önce tüp takacağını sonra tekrarlarsa 1-2 hafta içinde, ameliyat olacağımı ama kararı benim vereceğimi söyledi ben korktum doğal olarak ve doktora tekrar bir izlemeye alsanız belki yine 4 günde istirahat ve beslenmeyle geçebilir dedim o da ok dedi ben yine 4 gün sonra taburcu oldum. ama benden yüksek resolasyonlu akciyer tomografisi istedi (bu önemli) bunu istemesindeki amaç ciğerimin yapısına (büllöz) bakmaktı araştırdığım kadarıyla parçalanan ciğer yapıları mevcutmuş yani her böyle hastalık meydana geldiğinde istirahat yatmak işi çözemez bazen içkide kullanan biri olduğum içinde bu önemliyidi.tomografiyi çektirdim sonuç şüphelenilen şey olmadı ciğer sapasağlam çıktı sigarada kullanmam ama dumanına maruz kalırız hepimiz bu kötü. eğer tersi sonuç çıksaydı asla alkol alamayacakmışım bu da çok önemli değil zaten. keşke hiç içmesem de böyle hastalık yaşamasam.”sadece yaşayan bilir”neyse
ben 4.yü de oldum bana da aynen hemen yarın seni ameliyat edicem dedi uzm.dr ben olmamakta ısrar ettim karar benim kararımdı bu bir hasta hakkı zaten ben 5 gün yattım %90 iyi olarak çıktım hastaneden.ve doğal hakkım olarak iyi bir prof.gitme karı aldım.gittim tüm herşeyi anlattım raporları da götürdüm eski uzm doktorun yaptığı (ameliyat kararına kadar) her şey doğru çıktı yani ilk etapta eğer akciğerde pnomotoraks hariç hiçbir hastalık yoksa ve kendiliğinden oluşan bir durum söz konusu ise en iyi karar izlemek max 2 hafta ben tüm seferlerde en fazla 5 gün yattım.Prof.Tüm hava kaçaklarımın sınırlarda olduğunu ve ameliyata gerek olmadığını aynı anda ameliyat olsa bile durumun %100 düzelmeyeceğini söyledi ve bu hastalığın 5 yıldan sonra yavaş yavaş kaybolma oranının %90 olduğunu (genelde zayıf hastalarda olduğunu ve kilo almanın problemi daha çabuk çözeceğini)beslenmeye çok önem vermemi gündüz uyumamamı ve asla sigara dumanına maruz kalmamamı söyledi.şu an son hastalık olalı 7 ay oldu bekliyorum.Durum bu ki ben ameliyat olmadım tüp bile taktırmadım anlatılanları araştırdım tüp takılsa da tekrar olur takılmasa da ameliyat biraz daha iyi sonuçlar verecektir tabi durum o noktaya gelince yani hiç bir şans kalmadığında bu denenmeli bence insanları boş yere kesip acı çektirmenin manası yok zaten. olacaksa olur.Ama belirtmeliyim ki tüm insanların fizyolojisi değişken yani bende bu sonuçlar oluşurken aynı değerde başka insanda farklı şeyler görülebilir.zaten bu hastalığa kesin çözüm bulunmuş değil iyileşme %98 e kadar oluyor.en mantıklısı o olana kadar bir şeyler yapıp hayatımızı bir an düzene sokup beslenmemize dikkat etmek olur bence arkadaşın dediği gibi.Unutmayın ki Doktorlar çoğu şeyi deneme yanılma yoluyla yapar sonuçlarda bunları gösteriyor ben çok ciddi hastalıklar geçirimş biri olarak sizlere belki gerekli belki bazılarına göre gereksiz bilgiler verdim.gerekenler bir fikir olarak değerlendirilmeli.yaşanmış şeyler.bende deneme yanılmalar yaptım (doktor kesin ameliyat dedi ben demedim ama bir fark var işte ben doltor değilim, doktorlarda söyler en iyi doktorunuz sizsiniz) sonuçlar böyle çıktı ben bu denemelerin insanlar üzerinde yapılmasına karşıyım.

18 Aralık 2012 Salı

Yaşanlardan Dinleyin - 10 - Selami

arkadaşlar öncelikle hepinize geçmiş olsun
 ben şu anda 29 yaşındayım ve ilk defa 19 yaşımda pnömotoraksla tanıştım..göğsümden sırtıma doğru çıkan ağrı gözlerimi karartıyordu ve biraz iyi gibi hissedince hemen doktora gittim..bana sağ akciğerimin söndüğünü ve 3-4 günlük bir tedavisi olduğunu söyledi..o akşam hastaneye yattım..tabi bu arada 8-10 saat geçmişti ve hastanede sol tarafımın da sönmeye başladığını öğrendim..(billateral spontan pnömotoraks)..yoğun bakımda lokal anesteziyle 2 tane dren taktılar..ertesi gün odama alındım..benim gibi 4 kişi daha yatıyordu ama onlarda 1 tüp vardı bende ise 2, moral de sıfır tabi bende..4 gün sonra birini çıkardılar, ondan 3 gün sonra da diğerini ama sağolsunlar çıkardıkları yeri iyi kapatamadıkları için bu ciğerim tekrar sönmüştü..bu defa da koltuk altımdan biraz daha aşağıda bi yerden girdiler ne kadar uyuştursalar da pek hoş bişey değil..1 hafta kadar da bu sayede yattım..taburcu olduktan 1 ay sonra da diğer ciğerim ikinci defa söndü (şimdi sağ veya sol mu olduğunu hatırlayamıyorum)..yine diğer deliğin karşı tarafından dren takıldı..doktorun biri en azından birini ameliyat edelim demişti..lakin o zamanlar ameliyat olan birini de görmüştüm ve sırtını “L” biçiminde yaklaşık 30 cm. açmışlardı..bundan çekindiğimden ve diğer doktorların gerek görmemesinden ameliyat olmadım..
 o zamanlar sigara da içiyordum ve bu olaylardan sonra 1 sene içmedim..ee sonra ne oldu 1 tane yaktım ve hiç bırakmamış gibi devam ettim..bu şekilde 10 sene geçirdim ve yaklaşık 1 ay önce sabah kalktığımda o ağrıları yine hissettim..hemen hastaneye gittim ve sağ akciğerimin söndüğünü öğrendim..bütün yaşadıklarımı bir anda hatırlayıvermiştim..doktor bu sefer kesinlikle ameliyat olmam gerektiğini söyledi..ben de ertesi gün ameliyat masasında buldum kendimi..
 açık ameliyattı ve koltuk altından 5 cm. kadar bir yerden açıyolar bir de dren borusu için küçük bir delik..yaklaşık 1,5 saat sürüyor. yalnız ben ameliyattan sonraki günlerde biraz sıkıntı çektim, doktorum yatma, gez falan diyordu ama ben 10-15 adımda dayanılmaz ağrı çekiyordum..bu ağrılar kas ve eklem yerlerimde oluyordu..2 hafta doğru dürüst uyuyamadım, geceleri devamlı kalkıyordum..ameliyattan sonra 1 ay kas gücü gerektirecek işler yapmamamı ve günde en az 1 saat yürümemi tavsiye ettiler..şimdi 25 gün geçti, daha iyiyim tabiki ama yine de ameliyat olduğum tarafta kolumu aşağı saldığımda sanki koltuk altımda bir kelepçe varmış gibi rahatsız ediyor..ameliyat olan arkadaşlar ne kadar zamanda normale döndü, bana yazarlarsa sevinirim..
 ayrıca doktorum 1 ay sonra diğerini de yapalım dedi..ben de en azından bir doktorla daha görüşmeyi uygun buldum..o da sağ tarafın bundan sonra %1-2 patlama ihtimali olduğunu, sol taraf için de dikkatli olursam olmayabileceğini, tek taraflı pnömotoraksın hiçbir tehlikesi olmadığını ve ameliyata gerek olmadığını söyledi..tabi sol tarafım yine sönerse o zaman ameliyat olmam gerekiyor..dikkat edilecek şeyler de sigara içmemek ve içilen ortamlarda bulunmamak, en önemlisi de kilo almakmış..şimdi sigara içmiyorum, umarım daha da başlamam fakat ben kendimi bildim bileli zayıfımdır ve nasıl kilo alırım işte onu gerçekten bilmiyorum
bu arada benden 5 kere hortum çıkarıldı, hiç birinde anestezi yapmadılar ve ben de pek bişey hissetmedim..sizin doktorun eli ağırmış biraz sanırım..
 neyse epey başınızı ağrıttım..Allah hepinize şifalar versin..yine de çaresiz bir dert olmadığı için şükretmeliyiz..

Yaşanlardan Dinleyin - 9 - ERDEM

Arkadaşlar merhaba. Öncelikle pnömotoraks geçirmiş bütün arkadaşlara geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Ben de bu hastalığın kurbanıyım. 20 gün tüple dolaştım ki çektiğim acıyı tahmin edin. aradan 7 ay geçti ve sanırım tekrarladı. Yaza ameliyat yolları gözüküyor. Ben ameliyatın kaç saat sürdüğünü merak ediyorum. Bir de kaç cm kadar yeri kesiyorlar? Bilen arkadaşlardan rica ediyorum.

17 Aralık 2012 Pazartesi

Yaşanlardan Dinleyin - 8 - Özkan

arkadaşlar herkese geçmiş olsun dileklerimle başlamak istiyorum,
Ben ilk pnömotoraksımı 11.03.2005 yılında geçirdim ve su altı drenaj tüpü takıldı, 2.sini 8 ay sonra 11.11.2005 yılında geçirdim ve aynı uygulama tekrar yapıldı ve iyleştim, 3.sü de 3 ay sonra 18.03.2006 yılında takıldı ve hastanede yattım ve taburcu olduğumdan 3.günü olan 11.04.2006 yılında patladı ve hastaneye tekrar yattım ve ameliyat günüm olan 17.04.2007 yılında açık ameliyat oldum ve bizim için zor olan bu olaylardan tamamıyla kurtuldum inşallah. Çok sıkıntılar çektim her tarafım delik deşik oldu vücudumun sağ tarafında 6 tüp deliği oldu ve hilal biçiminde 30cm.lik dikiş izi, ama şimdi iyi oldum geçen 1 sene bana bunu az da olsa unutturdu ve şimdi rahatım. Ama bu pnömotoraks sitesini internette baktıkça, tekrar etmede olabilir yada sağ tarafta olması yüzde 2,5 olabilirmiş moralim bozuldu, herşey Allahtan sakın gücünüzü ve inancınızı kaybetmeyin ve en önemlisi moralinizi kaybetmeyin. Moralinizi yüksek tutmakla bu hastalığın üstesinden gelebiliriz ve geldim, herkese geçmiş olsun dileklerimi sunar, Yüce Allah’tan aynı olayları yaşatmaması için cümle arkadaşlarıma duacıyım.
Herkese geçmiş olsun.

Yaşanlardan Dinleyin - 7 - Onur

merhaba arkadaslar, adım Onur hepinize geçmiş olsun. Hastaneden çıkalı 2 hafta oldu. İlk tüp takıldığında hava kabarcığı kalmayana kadar balon şişirdim, ufleyerek topları havaya kaldıran oyuncak ile oynadım ve bol bol öksürerek akciğer dışında kalan havayı attım. Hava kabarcığı kalmayınca tüpü benden çıkartılar. Ve diyorum ki keşke çıkartmasalardı. Ertesi gun tekrar aynı şey başıma geldi ve 2. kez tüpü taktılar. Bir kaç gün sonra da ameliyat oldum. Uyandığımda o lanet tüplerden 2 tane vardı. Bir gun sonra birini sonuncusunu da 3 gun sonra çıkartılar. Şimdi iyiyim. Bu ameliyat ilk önce ağızdan yapılıyormuş. Drenlerden bahsetmiyorum o ilk aşaması. Ağız yoluyla akciğerlere ulaşıyorlar yani kapalı ameliyat eğer bu işi bu yolla yapamazlarsa 15 cm lik kesik ile vucudun yan tarafından operasyon yapıyorlar. Kapalı ameliyat yoluyla yani agız yoluyla akciğerde bulunan kacağı kapattıklarını bir kaç hasta da gördüm. Benim akciğerde yaygın bir şekilde bül (patlamaya hazır hava kabarcığı)bulunduğundan dolayı bu yolla benim ameliyatı denediler ama yapamadılar. Birde doktorumun bahsettiğine göre akciğeri göğüs kafesine dikmişler bir dahakine sönüp tehlike yaratmasın diye. Bu hastalık yüzünden çok acı cektim ama güzel tarafları da oldu benim için. Birincisi hep ayrılmak isteyip bir türlü bırakma cesaretini bulamadığım işimi bırakmak zorunda kaldım ve ikinci en güzeli sigarayı bıraktım. Hepinizi anlıyorum ve hepinize geçmiş olsun arkadaşlar.

Yaşanlardan Dinleyin - 5 - Umay

Tüm pnömotoraks geçirenlere tekrar geçmiş olsun.. Allah birdaha çektirmesin..
Yaklaşık 1 ay önce ameliyat olan biri olarak şuanda gayet iyi olduğumu söyleyebilirim. Mine hn umarım abinizde iyileşmiştir. Ben ameliyattan sonra hastanede yattığım süre boyunca fazla ağrı duymadım diyebilirim. Ameliyattan 1 gün sonra direnide çıkarttılar oldukça rahatladım. Benim için sıkıntılı dönem hastane çıkışında oldu. Özellikle ilk 1 hafta dolaşmakta dahi zorlandım. Sonraları ağrılar hafifledi..
Bende de bir paranoyaklıktır gidiyor. Ya diğer ciğerimdede olursa diye korkuyorum..

Yaşanlardan Dinleyin - 6 - Serkan Turgut

öncelikle tüm bu yorumları yapan pnömotraks hastalarına acil şifalar diler ve birdaha nüksetmemesini alllahtan dilerim.. ilk olarak sağ ve daha sonra (3 yıl) sol ciğerde meydana geldi..insan nefes alamayınca,ve o müthiş ağrı yine bedenini sarınca ,üstelik bunu ikinci kez yaşayıp olacakları görmek insanı yıkıyor dersem abartmış olmam herhalde,böyle bi sitede yorum yazma fırsatını sağlayan ali beye cok teşekkürler,, hastalık hakkında bir kaç bilgiyi paylaşmak istiyorum.özellikle 20 li yaşlarda,erkeklerde,uzun boylu ve zayıf kişilerde görülme ihtimali daha yüksekmiş,sigara tetikleyicisi olarak yine başrolde..hepimize geçmiş olsun..

16 Aralık 2012 Pazar

yaşanlardan dinleyin - 4 - Vanessa

Bu yazıda Vanessa Arkadaşımız Başından geçenleri tek tek anlatmış. Diğer bu hastalığı geçiren arkdaşlara bilgi olması açısından paylaşıyoruz. vanessa Arkdaşımıza Yazılarından dolayı Teşekkürler

Gecen sali nefes almamda sorun oldugu icin hemen acile gittim ve direk rontgene aldilar beni. ilk basta hicbir sey cikmadi. daha sinra tomografiye aldilar ve akcigerimde cok kucukte olsa hava boslugunu gorduler. Tup takmaya gerek duymadilar ama oksijen ve buhar tedavisiyle gecirmeyi basardilar. iki gun hastanede yattim ve agrisiz bi sekilde ciktim hastaneden… ama cikmadan once doktor kesinlikle sigaraya son vermem gerektigini ve sigarali ortamda kesinlikle bulunmamam gerektigini soledi. tamam sigarayi birakirim ama sigarasiz bi ortam yok. gece disari cikiyorum zaten her yer duman alti. butun arkadaslarim sigara iciyor. hatta icmeyen yok sanirim. bu hastaligim bir daha tekrarlayacak diye cok endiseleniyorum cunku hakkaten nefes alirken boyle bi aciyi cekmek cok kotu… ama yani sigarali ortamda bulunmamakta imkansiz sonuc olarak daha 20 yasindayim ve geziyorum… ya birsey olursa diye hep tetikteyim ama nereye kadar. dumanli bir ortamda bulunursam direk akcigerime birseyler oluyormus gibi hissediyorum ama aslinda olmuyor.. bir paranoyakliktir gidiyor…

15 Aralık 2012 Cumartesi

yaşanlardan dinleyin - 3 - Seyda

Bu yazıda Seyda Arkadaşımız Başından geçenleri tek tek anlatmış. Diğer bu hastalığı geçiren arkdaşlara bilgi olması açısından paylaşıyoruz. Seyda Arkadaşımıza Yazılarından dolayı Teşekkürler

Ben de ard arda 3 kez pnömotoraks geçirdim.ilk seferinde 8 aylık hamileydim hayatımda hiç sigara içmedim ama benimde başıma geldi .İlk tüp takılmasından 4 gün sonra 2. yi geçirdim ve bebeğimi erken almak zorunda kaldılar doğumun 3. günü 3. yü geçirdim ve kızımdan ayrı 4 gün geçirdikten sonra hst.den çıktım.2 yıldır sürekli takip altındayım 1 kez daha olursa hemen tüp takılıp aml. yapılacak.Ben bundan korkuyorum yeni bi tüp takılmasına ya da aml.ta dayanacak gücüm yok.Bu 2 yıllık süre içinde annemi kaybettim .Rabbim kimseye böyle sıkıntılar yaşatmasın.Hepinize iyi günler….

14 Aralık 2012 Cuma

Pnömotoraks yaşanlardan dinleyin - 1 - ali usta

Bu yazıda Ali usta Arkadaşımız Başından geçenleri tek tek anlatmış. Diğer bu hastalığı geçiren arkdaşlara bilgi olması açısından paylaşıyoruz.

En baştan başlayarak hastanede geçenleri anlatalım. Merak eden birileri olabileceği ihtimaline binaen değil, bir iç dökümü, bir rahatlama olsun diye.

25 Aralık günü sabah işe giderken sol omzumdan başlayıp belime kadar devam eden ağrılarla neredeyse yolda yürüyemez oldum. Bir müddet Müftü mahallesi camiinde de dinlendim hatta. İşe gidince biraz dinlenmiş olmak iyi geldi sanırım, hemen acile gitmektense sevk alıp hastaneye gitmek daha mantıklı geldi, babamı aradım ve durumu izah edip sağlık karnemi getirmesini istedim (aslında hataydı bu, ne diye ortalığı ayağa kaldırırsın ki!), sonra ver elini hastane.

Acildeki doktora derdimi anlattıktan sonra hemen pnömotoraks dedi, hatta “hiç film çekmeye gerek yok, %100, ama yine de film çekelim” dedi yalnız bizler o dediği şeyin ne olduğunu bilmediğimiz için halen ne olduğunun farkında değildik.

Film çekildi, doktorun dediği diğer doktorlarca tasdik edildi, o sırada göğüs cerrahına haber verildi (bende göz kararmaları bu aşamada başladı işte, ne cerrahı, ne oluyoruz?), “hemen yatıralım, operasyonu yapalım” dedi, biri bana ne olduğunu anlatsın artık dedim.

Acildeki doktor durumu izah etti, akciğer zarının yırtıldığını, korkulacak bir şey olmadığını, bir tüp yardımıyla içerideki havanın alınacağını, 3-4 gün misafirleri olacağımı falan anlattı ancak ben bu sırada bir şey görmeyen, duymayan ve koltuğa yığılıp kalan bir ustayım
Servise çıkarıldım, ameliyathane kıyafetleri (yeşiller) giydirildi, sedyeye bindirildim (bütün bunlar o kadar çabuk oldu ki, anlatamam!) dışarı çıkarılırken annemi ve ablalarımı gördüm! (Annem ağlıyor vaziyette gelip bana sarıldı, ki ben o ana kadar oldukça rahattım ancak ondan sonra kötü oldum, sonra yine toparladım kendimi gerçi, bir de küçük ablamın beni sedyede ilk gördüğü andaki şaşkınlığı hala gözlerimin önünde!) Ya hu ne zaman haber aldınız, ne zaman geldiniz siz?

Lokal anestezi ile gerçekleştirilen kısa bir operasyonla göğüs kafesine bir hortum yerleştirildi ve içerdeki havanın tahliyesi bununla sağlandı. Her ne kadar lokal anestezi uygulandıysa da ameliyathanede hayli çığlık attığımı inkar edecek değilim. Doktora yumruk atmamam için ellerimin tutulduğunu da
3-4 günde iyileşmesi beklenen hastalık bende çok uzun sürdü e on üçüncü gün tüpten ayrıldım ancak. Öyle ki birkaç gün daha tedaviye cevap vermeseydim ikinci defa ameliyathane yolu görünüyordu bana, hatta ben kesin ameliyat olacağım kanaatine varmış kendimi hazırlamıştım bile.

Umudu kesmemek lazımmış demek ki.

Hastanede on üç gün geçirdim, bu on üç günde yedi oda ve sayısız oda arkadaşı değiştirdim. Kurban bayramını hastanede geçirdim, bayramın ikinci günü vali hastaneyi gezecek diye hastalara ve çalışanlara yapılan eziyet karşısında isyan ettim, hastabakıcılarla kavga ettim, vs.

Uyku hali dışında yatakta olmam doktorum tarafından yasaklandığı için koridorlarda volta attım durdum, balon şişirdim, yeni hastanemizin (ki emeği geçenlere teşekkür edelim, çok güzel bir hastanemiz var) hemen her yerini dolaştım can sıkıntısından ve mecburiyetten.

On üç gün nasıl oldu da kapalı bir mekanda kaldım, hayret ettim, hastalığı veren sabrı da veriyormuş demek ki dedim, diğer hastaları gördükçe şükrettim, ne kadar edebildimse…

Bugün kontrol için tekrar gittim, doktorum “sigara içmeye devam edersen, zaten tekrar etmesi muhtemel olan hastalığının tekrar etme olasılığını arttırırsın, ona göre davran” dedi, artık içmeyeceğim dedim ben de. Sigara ile kesin olarak ayrıldık, duyurulur. Bir daha bu eziyete katlanmak istemiyorum
Hastanede yatarken M. Hoca’nın getirdiği dizüstü bilgisayar ve internet erişim aparatları sayesinde birkaç gün de olsa iyi vakit geçirdim, hastalığımla ilgili internette bir şeyler okudum durdum.

Pnömotoraks ile ilgili gördüğüm en yanıltıcı bilgi, hortumun vücudunuzdan çıkarılırken duyacağınız acı kısmı ile ilgili. Hortum çıkarılırken o bölgeye anestezi uygulanıyor ve hiçbir şey hissetmiyorsunuz, acı çekildiği yönündeki bilgiler yalan efendim
Hastanede kaldığım süre boyunca her gün yanımda olan sevgili aileme buradan teşekkür edecek değilim, onlara gerektiği şekilde teşekkür ettim, buradan sevgili Sacid’e, teşekkür edeceğim ki kendisi bir an bile yalnız bırakmadı beni. Keza diğer blog-flickr arkadaşlarım hepatit, dj zonk, mihman, jonquille, diaspora’ya; her gün telefon ederek durumumu öğrenen Sherlock’a neşe kaynağımız darlandum.köm ekibinin kıymetli üyeleri fatih, ali, oğuz, arif dörtlüsüne de sonsuz şükranlarımı buradan sunmak isterim.

Yine burada isimlerini sayamayacağım kadar çok olan ve sürekli ziyaret eden herkese canı gönülden müteşekkirim.

Hastanede yatmanın kötü bir yanı da “neden şu gelmedi, ya da aramadı” sorununun kafanıza takılması. Rahatsızlığımı duymamasına ihtimal vermediğim iki arkadaşım ısrarla gelmedi ve aramadı ve çok üzüldüm. Şeytan, gelmeyen ve aramayanların listesinin yapımında çok yardım ediyor, bilesiniz

Yaşayanlardan Dinleyelim

serkan

herkese öncelikle geçmiş olsun…
 bende 1 ay önce bu pnömotoraks belasıyla karşılaştım. neyse hatanede 1 ad tüp takıldı 7 gün iyileşme bekledik olmadı zaten iyileşmesi için bir şey yapmadım çünkü tekrarlama riski fazla olduğundan ameliyata kendim karar vermiştimkafamda zaten. tüpün takılı oldugu günler agrı oluyordu. ameliyat 1 saaat sürdü. 3 gün sonra tüpü cıkardılar biraz acıtıyor… neyse şimdi sol kolumun koltuk altında 15 cm ameliyat izi ve biraz aşagısındada bir tüp deliğinin iyileşmesini ve kapanmasını bekliyorum… sonuçta hiç bırakamayacağımı sandığım sigarayı akciğerinin biri sönmüş diye doktorun söylediği an bırakmış oldum ..yaşım 30 ….

-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------


harun

Abi çoook iğrenç bi hastalık bu yaa…Bende 2 kez oldu 2.ncide üstte yazdıgım gibi ameliyat oldum…Doktor bi hafta sonra gel tomografi çekelim dedi 3 gün sonra gidecem inşallah bişey çıkmaz.Abi geceleri yatamıyorum korkudan en küçük agrıda hastahaneye gidiyorum…Benim ameliyat lazerle oldu baya pahalı allahtan ssk wardı ameliyat 2.5 saat sürdü…8 saat yogum bakımda yattım yogun bakımdayken kendime geldigimde yanımda yatan küçük 1.5 yaşında bi kız wardı bi görseniz minicik annesi hep aglıyodu durmadan…Annesine sordum ne oldu diye ne dese bagenirsiniz Pnömotoraks dedi abi kız 1.5 yaşında tam 14 defa patlamış kadın tam 4 aydır hastanedeyiz dedi onu görünce kendi derdimi unttum…ALLAH HERKESE ACİL ŞİFALAR WERSİN
-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------

Emrah
Merhaba arkadaşlar Benimde tam 1 ay önce başıma geldi bu hastalık halada anlamış değilim nasıl olduğunu garip bişey:)3 gün tüple gezdim 2 gün tüpsüz gezdim 6.gün çıktım zayıftım çok sigara içerdim şimdiki halim mi baya fazla kilo aldım sigarayı bıraktım şuan için tekrarlayan bişey yok ama bellide olmaz Kaderde varsa gene tekrarlar.Korkmayın şükrediz en azından dermansız dert değilbizden çok daha kötü durumda olan hastalar var.HE bide bu hastalığı merak eden yeni tanışmış olan arkadaşlara şunu söyleyeyim eğer gençseniz canınız fazla yanmaz çünkü tüp takımı ve çıkarması söylenildiği gibi can yakmıyor uyuşturmadan aldıkları halde ben acı hissetmedim çokta kafama takmıyorum yatarız keserler o zaman ihtimal %2 oluyormuş:))normalde %20 tekrarlıyor %80 tekrarlamıyor diyordu doktorlar herkese Allah şifa versin
-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------

HARUN YILDIRIM
!!! Pnömotoraks !!! EVET ARKADASLAR BENDE BU HASTALIGIN KURBANLARINDANIM 27 YASINDAYIM HASTALIGIMIN TESHISIN DEN ONCE YOGUN SIGARA ICEN BIRI IDIM HER SEY BIR P.TESI SABAHI BASLADI ISLETMEME GITTIM SABAH CAYIMI SOYLEDIM SIGARAMLA BERABER CAYIMI YUDUMLADIM HAYATIMDA HIC BIR ANORMALLIK YOKTU TAAKI GOGUS KAFESIMIN SOLUNDA BIR AGRI VE KASILMA HISEDENE KADAR ILK HISLERIMDE YANIMDAKI IS ARKADASLARIMA BANA BIR SEYLER OLDUGUNU SOYLEDIM AMA ONLAR BENIM BIR KAC DAKIKA ONCEKI HALIMI KAALE ALARAK ‘YOK CANIM SOGUK ALGINLIGIDIR GECER SIMDI’ DIYEREK PEKISTIRMELERINDEN SON RA AGRI VE KASILMALAR BIR ANDA SIDETLENINCE SOLUK ALAMIYOR AMA ICIMDEKI HAVAYI BOSALTABILIYORDUM BUDA GOGUS KAFESIMIN DARALMASINA NEDEN OLUYORDU BIR ANDA 70′LİK KAMBUR BIR NINE YE DONMUSTUM NEFES ALAMIYOR KONUSAMIYOR VE YURUYEMIYORDUM BIAN SOKA GIRMISIM BIR KAC SANIYE SONRA KENDI KENDIME TOPLA KENDINI HARUN BISEYIM YOKK DIYE KENDIMI TESEELLI ETTIM VE DOGRULDUM HEMEN HASTANENIN YOLUNU TUTTUM AMA BENI GORENLER SURATIMDAKI IFADEYE SASKIN SAKIN BAKIM NE OLDU SANA YAWWW DEMEKTEN ALI KOYAMADILAR KENDILERINI ILK DEVLET HASTANESINE GITTIM YAKIN OLDUGU ICIN (buraya dıkkat tecrube olsun dıye anlatıyorum bırılerı okursa emınım bır seyler ogrenecektır)EVET ILK DEVLET HASTENESI DEDIM YAKIN OLDUGU ICIN AMA BENI GOREN SIVIL INSANLAR YARDIM ETMEK ISTERKEN HASTENEDEKI ACIL SERVISTEKI MEMURLAR GAYET NORMAL BIR SEKILDE: GIRIS KAYDI YAPTINIZMI? LUTFEN KAYIT YAPIN DEDILER. BENDE O HIRS,SINIR,ACI VE IZDIRAPLA HASTENEDEN CIKIP HEMEN BIR TAKSIYE BINDIM VE OZEL BIR HASTANEYE GITMESINI SOYLEDIM ADAM BANA SASKIN SASKIN BAKIP HAYROLA NEYINIZ VAR GECMIS OLSUN YARALIMISIN,BICAKLANDINMI,VURULDUNMU? DIYE SORULAR SORMAYA BASLADI (artık sız dusunun durumumu)NEFES ALMAKTA GUCLUK CEKEN VE KONUSAMAYAN BIRI OLARAK ONA HEMEN HASTANE DEDIM SOYLEDIGIM OZEL HASTANEYE GELDIGIMIZDE HEMEN MUSAHEDE ALTINA ALINDIM KENDIMI HANGI POZISYONDA RAHAT HISEDDIGIM SORULDU UZANMAKMI ISTERSIN OTURMAKMI DEDILER BENDE OTURMAK ISTEDIGIMI SOYLEDIM BIR TEKERLEKLI SANDELYEYE OTURTTULAR SIKAYETLERIM TANSIYON VE NABZIM OLCULURKEN DINLENDI HEMEN BIR FILM CEKILDI VE DOKTOR SASKIN SASKIN BIDE TOMOGROI GORMEK ISTEDIGINI SOYLEDI TOMOGROFIDEN SONRA SOL AKCIGERIMIN SONDUGUNU VE HEMEN TUP TAKILMASI GEREKTIGI SOYLENDI FAKAT YESIL KART SAHIBI OLDUGUM ICIN AMELIYATIMIN 3,500 YTL CIVARINDA OLACAGINI SOYLEYIP O BEGENMEDIGIM HASTENEDEN BIR DOKTORUN ISMINI VERIP DIREK ONU GORMEM SOYLENDI YAPACAK BIR SEYIM YOKTU TEKRAR AYNI ACILARLA DEVLET HASTANESINE DONDUM SOYLENEN DOKTOR’U BULAMADIM AMA BASKA BIR GOGUS CERAHISI ILE KONUSMA FIRSATI YAKALADIM ONA KONUSMAKTA GUCLUK CEKTIGIMI OZELDEN ALDIGIM RAPORU VE FILM LERI GOSTERDIM HEMEN BIR SEDYE ISTEDI VE ACILEN AMELIYATA ALINMAM GEREKTIGINI SOYLEDI VE BANA ONERILEN DOKTORU ARAYIP DURUMUMUN IZAHATINI YAPTI VE DOKTORUMUN SOYLEMESI ILE BENI SERVISE ALDILAR SERVISTE ILK OLARAK DOKTORUM DAHA GELMEDEN OKSIJEN TEDAVISI UYGULANDI ARADAN 5-10dk GECMEDEN GOZLERIM KARADI VE MIDEM BULANIYOR DEDIM UYANDIGIMDA ETRAFIMA BIR SURU INSAN VE HEMSIRE TOPLANMISTI ANCAK DOKTOR HENUZ YOKTU HEMSIRE TANSIYONUMUN DUSTUGUNU VE SOYLEDI VE YASTIGIMI ALIP AYAKLARIMIN ALTINA KOYDU ARADAN GECEN 5-10 dk SONRA BEN AYNI KRIZI BIR KEZ DAHA GECIRDIM TEKRAR UYANDIGIMDA ETRAFIMDAKI KALABALIK BU DEFA DAHA FAZLA IDI AMA BU SEFER ARALARINDA BIR DOKTOR VARDI AMA BEKLENEN DOKTOR DEGILDI MALESEF BANA NASIL OLDUGUMU SORDU AMA BEN KONUSAMAYACAK DERECEDE NEFES ALAMIYORDUM DOKTORUMU ARADI VE ONA TAMAM DEDI BANA KALK AMELIYATA GIRECEN DEDI BEN YINE 70lik BIR NINE GIBI IKI BUKLUM BIR VAZIYETTE BIR ELIMDE EVRAKLARIMLA AMELIYATHANEYE DOGRU YURUMEYE BASLADIM YANIMDADA BMIZLIK ELEMANI BANA REFAKAT EDIYORDU KOMIK AMA FECI BIR DURUM ARKADASLAR ONDAN ANLATIYORUM INSANA VERILEN DEGERI VURGULAMAK ISTIYORUM AMELIYATHANENIN KAPISINA GELDIGIMDE BILIRSINIZ KAPI OTOMATIKTIR SENSORLU KAPI YANI SADECE ICERIDEN ACILABILIR FAKAT YANIMDAKI TEMIZLIK GOREVLISI O KAPININ SAG VE SOL KANDINI IKI ELIYLE SAGA VE SOLA KASARAK ACTI VE BANA GEC DEDI AMELIYATHANEYE GIRDIM AMA ICERISI BERBAT GORUNUYORDU BIR KAC TEMIZLIK GOREVLISI SIGARA ICIYORDU YERLERINDEN KALKIP BURAYA NASIL GIRDINIZ DIYE AZARLAMAYA BASLADILAR O ESNADA BEKLENEN AN GELDI VE DOKTORUM HASTA SENMISIN DEDI KAFAMI SALLAYARAK EVET DEDIM ONUNLA BERABER 7-8 KISI DAHA GELMISTI ANESTEZI UZMANI BURDAMI DEDI BIR SES:HAYIR HOCAM DIYE CEVAPLADI GECEN BIR KAC dk SONRA BANA DONDU VE DELIKANLI KENDINI NASIL HISEDIYORSUN DEDI NEFES ALAMIYORUM DEDIM TAMAM TAMAM SAKIN OL SIMDI HIC BIR SEYIN KALMAYACAK DEDI YINE FARKLI BIR SES: HOCAM 1 TANEMI 2 TANEMI YAPALIM DEDI. DOKTOR :2 TANE YAPALIM DELIKANLININ CANI YANMASIN DEDI NEYI NEREYE YAPTILAR BILMIYORUM AMA SONRA DOKTOR SOL KOLUMU KALDIRMAMI SOYLEDI BENDE KOLUMU KALDIRIP SOL ELIMI KAFAMIN ALTINA KOYDUM SOL TARAFIMDAKI KABURGALARIN ARASINA NESTERLE BIR CIZIK ATTI VE ORADAN BIR HAVA BOSALDIGINI HISSETTIM BIR AN MUTHIS DERECEDE RAHATLADIM KENDISINE ALLAH SENDEN RAZI OLSUN HOCAM DEDIM DUR HELE DAHA DA IYI OLACAKSIN DEDI SANA BIR DE TUP TAKMAMIZ LAZIM DEDI BIRINCI TUPU TAKARKEN SORUN OLMADI AMA IKINCI TUPUN HORTUMUNU TAKARKEN KARSI DUVARA BIR KAN SICRADIKI O DENLI SOGUK KANLI OLAN BEN BILE BASIMI CEVIRDIM DOKTOR ALLAH ALLAH DEYIP PANIKLEDI BI AN AFALLADI HERKES DOKTOR KAFAMI CEVIRDIGIM TARAFA GELIP GOZLERIMIN ICINE BAKARAK OLUM SEN TRAFIK KAZASIMI GECIRDIN DEDI HAYIR DEDIM KVGAMI ETTIN PEKI? HAYIR DEDIM ACILEN KAN DEDI BANA KAN GURUBUMU SORDU BEN ORH+ DEDIM BENDEN BIR KAC sn SONRA BIR BAYAN SESI HOCAM KAN TENKITLERI OZELDE YAPILMIS ORH+ DEDI BEN YINE SERVISTEKI GIBI GOZLERIM KARARDI VE UYANDIGIMDA YOGUN BAKIMDA IDIM ILK AMELIYATIM AKSAM SAAT 7:30 DA OLMUSTU KENDIME GELDIGIMDE SAAT GECE YARISI:1:15 IDI BIR HEMSIRE HEMEN BAS UCUMA GELIP NASIL OLDUGUMU SORDU IYIYIM DEDIM VE DOKTORUMU ARADI BI SEYLER KONUSTULAR TAMAM DEYIP KAPATTI TELEFONU.HEMSIRE OZEL ASYALARIMLA BERABER YANIMA GELIP YAKINLARINDAN BIRINE NASIL HABER VEREBILIRIZ DIYE SORDU CEP TELEFONUMU ISTEDIM VE BABAMI ARAMASINI SOYLEDIM BABAMLA KONUSTU VE HASTENEDE OLDUGUMU KORKULACAK BIR DURUM OLMADIGINI VE GELMESINI SOYLEDI TEKRARLANAN BIR BAYILMA ILE UYANDIGIMDA AMELIYATHANEDE IDIM BU DEFA BASIMDA DAHA KALBALIK BIR KADRO VARDI HASTAYI UYUTALIM DEDI BIRISI TEKRAR UYTTULAR BENI:) VE NIHAYYET UYANDIGIMDA YINE YOGUN BAKIMDA IDIM HEMSIRELER YANIMA GELIP NASIL OLDUGUMU SORDU IYI OLDUGUMU SOYLEDIM AİLEMIN GELDIGINI BENI COK MERAK ETTIKLERINI VE GORMEK ISTEDIKLERINI SOYLEDILER TAM KARSI CEPEMDE KOCAMAN BIR SAAT VARDI VE 7:00 GOSTERIYORDU SABAHMI AKSAMMI DIYE SORDUM AKSAM DEDILER SAGA DOGRU BAKARSAN ANNENI GOREBILIRSIN DEDILER KAFAMI SAGA CEVIRDIGIMDE KUCUK BIR PENCEREDEN ANEM KAFASINI ICERI SOKMUS YASLI GOZLERLE BANA BAKIYORDU VE SONRASINDA BABAM VE ABLAM DAYANAMAYIM KAFAMI CEVIRDIM VE AGLAMAYA BASLADIM AMA YUZUMDE AGLAMANIN MIMIKLERINI OLUSTURACAK BIR MECAL KALMAMISTI LAKIN GOZLERIMDEN YASLAR USUL USUL AKIYORDU SONRA BIR HEMSIRE LUTFEN CIKIN HASTA KOTU OLUYOR DEDI VE 3 GUNLIK BIR YOGUN BAKIMI SURECINDEN SONRA YOGUN BAKIMDA YER OLMADIGINI VE BIR HASTANIN YOGUN BAKIMA ALINMASI GEREKTIGINI VE DURUMU EN IYI BEN OLDUGUM ICIN BENIM SERVISE ALINMAM GEREKTIGINI SOYLEDILER BENDE IYI OLDUGUMU SOYLEDIM VE BUNU KABULLENDIM SERVISTEKI ILK GUNUM MAXIMUM 2 KISILIK BIR ODADA 4 KISININ OLMASI VE BUNLARDAN BIRIDE BENDIM SOLUNUM YOLU RAHATSIZLIGI OLAN BIR HASTAYI NORMAL BIR INSANIN BILE NEFES ALMASI ZOR OLAN BIR ODAYA KOYMUSLARDI BU ILK GUN BENIM ICIN IZDIRAPTI IKINCI GUNUN SABAHI DOTORUM GELDI VE NASIL OLDUGUMU SORDU COK SIKILDIGIMI VE TUPLERIN CIKARILMASINI ISTEDIM BIR AKCIGER FILMIME BAKTI BI KAC OKSUR DEDI SOLUK ALIS VERISIMI DINLEDI VE OGLEDEN SONRAKI KONTROLDE TUPLERDEN BIRINI CIKARDI TAKARKEN HISETMEDIGIM ACIYI CIKARIRKEN FAZLASIYLA HISSETTIM YOGUN BAKIMDA GECEN 3 GUNDEN SONRA SERVSITE GECIRDIGIM ILK GUN VE AKSAMI BENIM ICIN COK KOTUYDU SERVISTEKI IKINCI GUNUN SABAH KONTROLUNDE NASIL OLDUGUMU SORDU IYIM DEDIM VE DIGER TUPU CIKARMASINI TEKLIF ETTIM CUNKI HASTANEDEN IGRENIYORDUM VE BIAN ONCE GITMEK ISTIYORDUM TUPLERLE GIDEMEDIGIM ICIN CIKARMASINI TALEP EDIYORDUM SABAH OLMAZ DEDI AKSAMMKI KONTROLDE YARIN BAKARIZ DEDI SEVINIYORDUM CUNKI BENI HASTANEYE BAGLAYAN TEK SEY GOGUS KAFESIME BAGLI OLAN TUP IDI ACILI BIR GUNDEN SONRA SERVIST
 EKI UCUNCU GUNUMDE NASILSIN DIYE SORDU SABAH KONTROLUNDE HARIKAYIM DEDIM IYI DEDI VE DIGER TUPU DE CIKARDI PLANIMI YAPMISTIM TUPLERI CIKARTTIKTAN SONRA SON BIR ISTEGIM OLACAKTI ISTE O ISTEK:BENI TABURCU EDERMISINIZ. SON ISTEGIMI DE SUNDUKTAN SONRA BU AKSAMDA KAL YARIN SENI GONDERELIM DURUMA GORE DEDI VE SERVISTEKI 4 CU GUNUMDE TABURCU OLDUM HASTANEDEN CIKTIGIMDA MUTHIS DERECEDE MUTLU OLMUSTUM SU AN EVIMDE VE O HASTANEDEN COK DAHA IYI BIR ORTAMDA KENDI ODAMDA DINLENIYORUM GEZIYORUM YIYIYORUM NETTE DOLASIYORUM UFAK TEFEK SIKAYETLERIM VAR AMA CEKTIGIM ACILARIN YANIN DA HIC KALIYOLAR OLANLARIDA SAYEMDE BENIMLE BERABER KOTU BIR DONEM GECIREN AİLEM UZULMESIN DIYE SAKLI TUTUP KONTROLERDE DOKTORUMA SOYLUYORUM BU GUN HASTALIGI GECIRDIGIM 13. GUN BASIMDAN GECENLERI SIZLERLE PAYLASMAK ISTEDIM CUNKI HAYTTA BILINMESI GEREKEN RAHTSIZLIKLARIN NASIL BASLAYIP NASIL SONUCLANDIGI VE BU NA NISPETEN HANGI ORTMDA NASIL GELISTIGINIDE BILMENIZDIR IKINCI AMELIYATIMDA BABAM DAN ALINAN IKI IMZA BENIM OLUM FERMANIMMIS YANI BASIT GORUNEN SIK RASTLANAN BIR HASTALIK OLMASINA KARSIN MUDAHALE VE DURUMA GORE OLUM TEHLIKESI %95 OLAN BIR HASTALIK OLDUGUNU BELIRTMEK ISTERIM BU YAZDIKLARIM HASTALIGI GECIRENLERE DEGIL TEDAVIYI UYGULAYANLARA BIR NISBETT OLARAK YAZDIM SAAT:GECE YARISI 3:21 HARUN YILDIRIM / VAN / MERKEZ /
-----------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------

Ömer
Sevgili arkadaşlar…Ben 5 aralık 2007 akşamı sıradan bir günde Spontan pnömotoraks dedikleri hastalıga yakalandım.Hastane aciline ve ordanda gögüs cerrahi servisine yattım.1 adet tüp taktılar.(Tüp takılan arkadaşlar ne kadar acı verdiklerini bilirler…)4 gün tüple hastanede kaldıktan sonra doktorlar ameliyat olmama karar verdiler.Her ne kadar ben ameliyat olmam desem de kesin tekrar eder dedikleri için ameliyata razı oldum.14 aralık 2007 günü ameliyat oldum.Yine 2 adet tüplü şekilde serviste 6 gün kaldıktan sonra kurban bayramının ilk günü taburcu oldum.10 gün sonra hem dikişleri aldırmak hemde kontrol amaçlı hastaneye gittim.Herşey yolunda oldugu söylendi.Ve..bugün itibari ile ameliyat olalı tam 65 gün oldu.Allah(c.c) çok şükür kendimi iyi hissediyorum.Yalnız daha önce bu hastalıktan ameliyat olan bir arkadaşım varsa kendilerine bir sorum olacak.Taburcu oldugum günden beri esnerken şiddetli bir agrı hissediyorum.Tam olarak nefes alamıyorum,sanki her esneyişimde sırtımdan biri bıcaklıyor.Her türlü agrılarım gün geçtikçe azalmasına ragmen bu agrım hiç değişmedi.Bu agrılar ne kadar sürecek.Bu durumu yaşayan arkadaşlar var ise bu konuda beni aydınlatmalarını istiyorum.Herkese tekrar geçmiş olsun dileklerimle……Saglıcakla kalınız….

Pnömotoraks yaşam boyunca yineleyebilir mi?


Pnömotoraksın yineleme olasılığı %20 lerdedir. bir çok kişide 3.kez yinelendiği görülmüştür. tekrar yinelemelerde ameliyat olunup akciğerin o hasarlı kısmı dikilmekte ve hastalık tekrar yinelememektedir.

İlk ez geçirdikten sonra didkkat edin bol bol kilo almaya bakın. Benim hastalığım çok şükür ikinci kere yinelenmedi.

Pnömotoraks Tedavisi, Pnomotoraks Ameliyatı

ilk olarak başımdan geçen şekilde anlatayım hastanede 10 dk lık bir cerrahi işlemin ardından göğsünüze tüp takılıyor bu tüp göğüs kafesinde biriken havanın atılması ve akciğerin üst kısmındaki değiliği iyileşmesi için.
Doktorlar bolca kilo almanızı öneriyorlar, kilo alıp akciğerin üst kısmı yağlanınca delinme olasılığı düşüyor.
doktor 3-4 gün içinde düzelir demesine rağmen benimki 11.gün düzeldi o günde düzelmeseydi ameliyat olup o üst kısım kesilip göğüse yapıştırılacaktı..


Literatürde çeşitli uygulamalar bildirilmesine rağmen, tedavisinde çoğunlukla yatak istirahati, oksijen tedavisi, kapalı sualtı drenajıyla birlikte tüp torakostomi önerilmektedir.
Video yardımlı torakoskopik cerrahi (VYTC)’nin yaygınlaşması ile günümüzde ilk ataktan sonra operasyon düşünülmesi gerektiğini bildiren çalışmalara rağmen  özel durumlar dışında çoğunlukla, ikinci ataktan sonra cerrahi girişim gerektiği kabul edilmektedir .
Çünkü, pnömotoraksın ikinci kere tekrarlama olasılığı %40-60 arasında değişirken, üçüncü atak için bu oran %80’lere ulaşmaktadır.
Cerrahi tedavinin amacı; varsa parenkimdeki bleb veya büllerin giderilmesinin yanında plöredezis oluşturarak nüksleri önlemektir. Plöredezis; plörektomi, plevral abrazyon veya kimyasal madde kullanılarak yapılabilir. Daha önceleri torakotomi ile yapılan bu işlemler için, son yıllarda VYTC tekniği daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma, primer spontan pnömotoraks tanısı ile VYTC ile plörektomi yapılan olguların sonuçlarını bildirmektedir.

spontan pnomotoraks nedir?

Spontan pnömotoraks diğer adıyla bildiğimiz akciğer sönmesidir bazı yerlerde akciğer çökmesi olarak geçmektedir
Bu hastalığın belirtileri yaşamış biri olarak söyleyim ani nefes tıkanıklığı ve göğüsde ağrıdır. bazı kişilerde bayılmalara neden olabilmektedir.
Her nefes alışta göğsünüze iğne batıyormuş gibi bir hisse kapılırsınız. derin nefes kesinlikle alamazsınız, nefesiniz kesik kesik ve sık almaya çalışırsınız.

Pnömotorak Göğüs kafesinizin hava ile dolarak akciğerinize basınç yapmasıdır.

Nedenleri kesin olarak bilinememektedir. Bu hastalığı geçirdiğimde Konuştuğumuz bütün doktorlar bu hastalığın nedenin kesin olarka hala bilinmediğini söylüyorlar.
Genel olarak zayıf uzun boylu kişilerde akciğerin üst kısmı zayıf gelişiyormuş ince bir zar gibi oluyormuş. buda her hangi bir etkide hapşırma, öksürme , basınç gibi etkiler altında delinip göğüs kafesinin hava ile dolmasına neden oluyormuş.