14 Aralık 2012 Cuma

Pnömotoraks Tedavisi, Pnomotoraks Ameliyatı

ilk olarak başımdan geçen şekilde anlatayım hastanede 10 dk lık bir cerrahi işlemin ardından göğsünüze tüp takılıyor bu tüp göğüs kafesinde biriken havanın atılması ve akciğerin üst kısmındaki değiliği iyileşmesi için.
Doktorlar bolca kilo almanızı öneriyorlar, kilo alıp akciğerin üst kısmı yağlanınca delinme olasılığı düşüyor.
doktor 3-4 gün içinde düzelir demesine rağmen benimki 11.gün düzeldi o günde düzelmeseydi ameliyat olup o üst kısım kesilip göğüse yapıştırılacaktı..


Literatürde çeşitli uygulamalar bildirilmesine rağmen, tedavisinde çoğunlukla yatak istirahati, oksijen tedavisi, kapalı sualtı drenajıyla birlikte tüp torakostomi önerilmektedir.
Video yardımlı torakoskopik cerrahi (VYTC)’nin yaygınlaşması ile günümüzde ilk ataktan sonra operasyon düşünülmesi gerektiğini bildiren çalışmalara rağmen  özel durumlar dışında çoğunlukla, ikinci ataktan sonra cerrahi girişim gerektiği kabul edilmektedir .
Çünkü, pnömotoraksın ikinci kere tekrarlama olasılığı %40-60 arasında değişirken, üçüncü atak için bu oran %80’lere ulaşmaktadır.
Cerrahi tedavinin amacı; varsa parenkimdeki bleb veya büllerin giderilmesinin yanında plöredezis oluşturarak nüksleri önlemektir. Plöredezis; plörektomi, plevral abrazyon veya kimyasal madde kullanılarak yapılabilir. Daha önceleri torakotomi ile yapılan bu işlemler için, son yıllarda VYTC tekniği daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma, primer spontan pnömotoraks tanısı ile VYTC ile plörektomi yapılan olguların sonuçlarını bildirmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder